En dan ben je opeens ondernemer!

In 2022 maakte ik een drastische beslissing. Er was al een tijd een stemmetje in mijn hoofd die zei: als je het écht wil, dan moet je het nu doen! Ik stopte dus volledig met werken en besloot dat het tijd was om voor mezelf te beginnen. Echte ondernemer worden.

Niet omdat ik het niet naar mijn zin had bij mijn werkgever. Ook niet omdat ik te weinig verdiende. Niet omdat de autoritjes Utrecht – Doetinchem me de neus uitkwamen. Podcastje aan en ik overleefde die ritjes makkelijk. Ook niet omdat de collega’s niet leuk waren. We hadden een topteam en ik kon nog voldoende doorgroeien in mijn functie.

Maar waarom dan wel?

Er zijn voor mij twee belangrijke redenen dat ik er voor gekozen heb om ondernemer te worden en dus mijn eigen onderneming SmoothUtrecht te starten. Deze leg ik hieronder uit en zijn voor mij belangrijker dan alle redenen om het niet te doen.

  1. Gezondheid

De afgelopen jaren is gezondheid voor mij steeds belangrijker geworden. In mijn vorige baan zat ik bijna acht uur per dag achter het laptopje. Niet echt gezond dus. Ik zag om me heen de hernia’s steeds vaker voorkomen. Nu wissel ik staand en zittend werk echt af. Lekker staan als ik smoothies maak en juist even zitten tijdens gesprekken of de administratie.

Ook merk ik dat ik het echt leuk vind om andere mensen in een gezonde gedachte mee te nemen. Niets te verplichten, maar het wel stimuleren zoals je leest in deze blog. Het mogen leveren van gezonde smoothies op de werkvloer voelt dan ook echt goed!

En tuurlijk zeg ik hiermee niet dat je op zijn tijd geen ongezonde dingen mag doen. Lekker afspreken met vrienden en familie onder het genot van een borreltje of een avondje Netflix met wat junk-food: prima! Ik denk zelfs dat het goed is om dat te doen. Maar van iedere avond series bingewatchen word je toch wat minder happy.

SmoothUtrecht Smoothie ondernemer
  1. Zelfontwikkeling

Zoals ik bij de intro al zei waren er in mijn vorige baan nog voldoende mogelijkheden om door te groeien. Ik was Controller, een goede financiële baan met de focus op marge-analyses. Maar eigenlijk zeg ik hiermee dat de ontwikkeling heel specifiek op Finance mogelijk was.

De ontwikkeling van Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie) gaat inmiddels zo snel, dat heel veel Finance taken overgenomen gaan worden. Persoonlijke verbinding is hierin anders. Want dit is voor een robot moeilijker uit te voeren dan een marge-analyse.

Ik vond het altijd al leuk om me op meerdere vlakken, zoals die persoonlijke verbinding, te ontwikkelen. Iedere maand verslijt ik wel een zelfontwikkelingsboekje over een onderwerp waar ik behoefte aan heb. Als ik iets voor 80% onder de knie heb, heb ik het wel weer gezien. Benieuwd naar andere dingen en weinig behoefte om een echte specialist in dat vakgebied te worden.

Als ondernemer ontwikkel je jezelf juist op heel veel vakgebieden. Alle facetten van bedrijfsvoering komen wel voorbij. Nooit echt een commerciële achtergrond gehad, maar opeens sta je met je poten in de klei en moet je dat salesgesprek wel gaan doen. 

Ben je bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten en de marketing hieromheen. Of probeer je als SmoothUtrecht door SEO toch nog even iets beter zichtbaar in Google te zijn dan je concurrent. Allemaal onderwerpen waar ik hiervoor nooit mee bezig was, maar superleuk!

Uitdagingen genoeg en er zullen er nog veel meer komen! Binnenkort zal ik een blog schrijven over hoe mijn eerste maanden als ondernemer zijn bevallen. Successen, maar juist ook de mindere ervaringen zal ik met jullie delen. Heb je hier alvast een vraag over, stel hem dan snel hieronder. Keep you posted!