Let’s turn intentions into actions!

In de poll van vorige week waren jullie erg duidelijk! Hét goede voornemen voor 2023 was voor maar liefst 67% van de stemmers een goede start van de dag door een gezond ontbijt. Inmiddels ligt de decembermaand vol kerstdiners alweer achter ons en hoop ik dat het iedereen lukt om dit voornemen ook waar te maken!

Maar wees eerlijk. De intentie kan nog zo goed zijn, maar in de waan van de dag vallen we snel terug in oude gewoonten. Misschien merk je ook wel dat het toch lastig is om gezond te ontbijten. Want wat is nu precies een gezond ontbijt? Of is beter om het ontbijt helemaal over te slaan?

Hoe je voorkomt dat je voornemens al in januari sneuvelen heb ik al in deze blog beschreven. In het kort komt het er op neer dat je voornemens klein en uitvoerbaar moeten zijn en dat het helpt als je ze deelt met je naaste omgeving.

Before having breakfast

Het internet puilt uit met verschillende theorieën over gezond ontbijten. Eigenlijk is dit voor iedereen anders en ligt het er ook erg aan wat je doelen zijn en wat je de rest van de dag eet. 

Drink sowieso eerst na het opstaan water om het vocht dat je gedurende de nacht verliest weer aan te vullen. Ikzelf neem iedere ochtend minimaal 10 goede slokken koud water.

Ook is het een aanrader om voor het ontbijt al wat te bewegen. Na een korte work-out merk ik vaak dat mijn buik al wat knorgeluiden begint te maken.

Let op: als je diabetes hebt, zorg er dan altijd voor dat je veranderingen in je voedingspatroon in overleg met bijvoorbeeld je arts doet.

Oscar Wilde intentie voornemens

Don't be fooled

Veel mensen nemen fruitsappen bij het ontbijt. Hetgeen wat juist zo gezond lijkt, is het absoluut niet. Een fruitsap bestaat namelijk meestal enkel uit suiker (net zo veel als in frisdrank!), water en vitamine C.

Kies hierdoor in plaats van fruitsap voor een lekkere smoothie. Het verschil is dat bij smoothies het gesneden fruit door de blender wordt gedaan. Hierdoor bevat het heel veel vezels en is het veel vullender dan fruitsap. Ik voeg aan sommige smoothies wel eens wat fruitsap toe, omdat deze anders echt te dik kan worden.

Een wat grotere smoothie kan dus dienen als volledig ontbijt. Dit is verreweg mijn favoriete ontbijtvorm. Tien keer beter dan met een boterham lopen te hannesen. Door afwisseling in fruit- en groentesmoothies gaat het gelukkig ook niet snel vervelen. 

Veel smoothies bevatten toegevoegde suikers en allerlei conserveringsmiddelen. Let dus ook altijd op de ingrediënten als je er één bestelt. Check Mijn Vegan Smoothies om te zien dat de smoothies van SmoothUtrecht deze troep niet bevatten.

Skip the dip

Sommige mensen kiezen ervoor om het ontbijt over te slaan door intermittent fasting. Hiermee worden perioden van eten afgewisseld met perioden van vasten. Dus mag er bijvoorbeeld 8 uur op een dag gegeten worden om vervolgens 16 uur te vasten.

Ik heb dit ook wel eens geprobeerd, maar voor mij werkt dit niet helemaal. Niet helemaal het gevoel om volle energie te hebben door een kleine energiedip. En daarnaast heb ik dan ook altijd het gevoel dat ik een beetje achter de feiten aanloop. Vergelijk het maar met het gevoel dat je kunt hebben als je je hebt verslapen. 

Hoe is dit voor jou? En welk gezond ontbijt zie jij graag op tafel? Laat het me hieronder in een reactie weten.

Comments: 1

  • Martini Overbeek
    2 jaar ago

    Helder verhaal 👍

Sorry, the comment form is closed at this time.