Door deze 6 dingen kom je Blue Monday écht zonder problemen door

Het is maandag 16 januari 2023. Beter bekend als Blue Monday, of terwijl: depri maandag. Maar wat is Blue Monday nou precies? En wat kun je zelf doen aan je mentale gezondheid? Blue Monday is volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall de meest deprimerende dag van het jaar. 

Ik zal jullie niet vermoeien met een uitleg van zijn formule, maar het komt hier op neer: de feestdagen zijn voorbij, de dagen zijn nog steeds erg kort en de goede voornemens die je had worden langzaam over boord gegooid.

Laten we hier niet te lang in blijven hangen. Want gelukkig kun je zelf heel veel doen om mentaal wél lekker te gaan!

De 6 dingen om te voorkomen dat Blue Monday je grijpt:

  1. Kom je goede voornemens in ieder geval op Blue Monday na!

Als je goede voornemens hebt gemaakt, zorg dan ook dat je ze vandaag nakomt. Er is niets zo deprimerend dan het gevoel dat je hiervoor de discipline niet hebt. Lukt het je nog steeds om deze voornemens na te komen? Gefeliciteerd!! Je mag trots zijn op jezelf. 

  1. Drop je sociale verwachtingen

Direct kappen met jezelf vergelijken met anderen. Fuck het ideaalbeeld op de socials en kijk juist naar jezelf. Door steeds kleine stapjes te blijven groeien ontwikkel je jezelf sneller dan je denkt. Ben je dit de laatste tijd vergeten? Pak je zelfontwikkeling dan langzaam weer op.

Probeer een ontwikkelingsboek te lezen, of nog makkelijker: probeer dan eens deze #METZNALLEN De Podcast van Gwen van Poorten. Mark Tigchelaar vertelt je hierin precies waarom je altijd je concentratie verliest en nooit helemaal gefocust bent. Gelukkig heeft Mark genoeg tips voor je om dit op te lossen.

  1. Plan een meditatiesessie in!

Door even een kort meditatiemomentje voor jezelf te nemen start je erg relaxt en gemotiveerd aan de dag. Klinkt zweverig I know, maar dit valt eigenlijk heel erg mee. Je leert door te mediteren meer in het hier en nu te zijn.

Zelf gebruik ik de Calm App waarin je wordt begeleid tijdens je sessie. Een absolute aanrader is de gratis training: 7 days of calm door Tamara Levitt. Ze neemt je in 10 minuten per dag mee in de beginselen van het mediteren. Je kun ook voor een mannenstem als begeleiding kiezen.

  1. Drink voldoende water en eet gezond

Drink voldoende water, want uitgedroogd is uitgeblust. Ik start iedere ochtend sowieso met 10 slokken koud water, om het vocht dat ik gedurende de nacht heb verloren weer aan te vullen.

Zorg ook voor de juiste gezonde voeding. Werk vooral in de ochtend geen troep naar binnen. Dit heeft dan namelijk de hele dag invloed op jouw. 

Met een smoothie van SmoothUtrecht heb je in de ochtend al veel groente en of fruit achter de kiezen. Check de verschillende vegan smaken hier.

Mediteren SmoothUtrecht
  1. Geef een ander eens een complimentje

Een ander een complimentje geven voelt supergoed en is key voor een goede menselijke verbinding. Je wordt toch gelukkig van de lach op iemands gezicht die jij letterlijk hebt aangebracht? Let op: zorg wel dat je complimentje oprecht en persoonlijk is.

Ieder persoon heeft wel iets waarvoor je diegene een complimentje kunt geven. En maak het dan niet te groots of te zwaar. “Echt gaaf dat je er zo over denkt”, “wat leuk dat je hier zo mee bezig bent” en “je hebt hier echt talent voor” zijn leuke voorbeelden.

  1. Shake your body! 

Activeer je lichaam door een korte, maar goede work-out. Ik heb je al eens naar deze 12 minuten durende instructievideo van fitbymik verwezen, maar kies gerust een andere routine als jij dat fijner vindt. Youtube staat er vol mee. Zet het geluid lekker hard zodat de work-out ook echt een feestje wordt.

 

Het mooie van dit bovenstaande lijstje is dat dit ook voor jou betaalbaar en behapbaar is. Lukt het je ondanks deze tips toch een keer niet om een positieve dag te hebben? Don’t panic! Kan gebeuren, je struggled jezelf wel weer naar boven.

Wat mis jij nog aan deze lijst? Praat hieronder mee. Als je nog meer tips kunt gebruiken om Blue Monday te overleven dan hoor ik dat graag.